جلسه ششم هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی برگزار شد.

خلاصه خبر: به گزارش روابط عمومی دانشکده ، ششمین جلسه ی هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی در روز چهارشنبه مورخ 25/12/ 95 با حضور رئیس دانشکده برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشکده ، ششمین جلسه ی هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی در روز چهارشنبه مورخ 25/12/ 95 با حضور رئیس دانشکده برگزار شد.

این جلسه که در ادامه ی جلسه های قبل با موضوع " تغییر اقلیم" بود با ارائه و سخنرانی آقای دکتر بهنام دهقانی، فارغ التحصیل گروه باغبانی دانشکده، آغاز شد. آقای دکتر دهقانی در بخشی از سخنان خود گفت: در گزارشی که اخیراً توسط فائو تحت عنوان »آینده غذا و کشاورزی؛ روندها و چالش‌ها«منتشر شده است، چالش تغییرات آب‌وهوایی و تشدید خطرهای طبیعی ناشی از آن به عنوان یکی از ده چالش آینده جهان معرفی شده است. بر اساس پیش‌بینی‌های «فائو»، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۵۰، جمعیت جهانی به ۱۰ میلیارد نفر برسد. در این مدت اگر رشد اقتصادی کشورهای جهان را در سطح متوسطی در نظر بگیریم، نسبت به سال ۲۰۱۳، تقاضای کشاورزی ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت. در کنار برنامه­ریزی­های افزایش تولید در کشاورزی توجه به این نکته ضروری است که تغییرات آب‌وهوایی منجر به کمبود منابع آبی، فرسایش خاک و انتشار بالای گازهای گلخانه‌ای، از بین رفتن تنوع زیستی و شیوع آفت‌ها و بیماری‌های فرامرزی در گیاهان و حیوانات اهلی مانع شده و بنابراین از شتاب گرفتن رشد بهره‌وری کاسته خواهد شد.

آقای دکتر بهنام دهقانی افزود: به طور کلی عـواملي را كه باعـث تغيير اقـليم می‌شوند می‌توان در سـه دسته تقـسيم بندي كرد: عوامل زميني (پدیده‌های طبیعی رخ دهنده در درون زميـن يا سطح زميـن)، عوامل كيهاني ( تغيير مدار زميـن، و تغییرات ناشی از انرژي تابشي خورشيد) و فعالیت‌های انساني نيز به عنوان عامل سوم اين تغييرات شناخته می­شود. عامل اول و دوم را می‌توان به عـنوان عـوامـل طبيعي تغيير اقـليم در نظر گرفت كه انسان نمی‌تواند دخـالتي در آن‌ها داشته باشد. امروزه هنگامی‌که بحث تغيير اقـليم مطرح می‌شود، نقش انسان و انجام فعالیت‌هایي انسانی كـه موجب اين تغييـرات می‌شود، مدنظر هست. بر اساس تحقیقات صورت گرفته انسان‌ها 170 برابر سریع‌تر از عوامل طبیعی بر تغییرات اقلیم اثر گذاشتند. شدت تغيـيـرات اقليمي در چند سال اخير به خاطر فعالیت‌های انسانـي روند افزايشي بيشتري يافته، به‌طوری‌که ميزان غلظت مواد سمي و دی‌اکسید کربن در جو به حد بحراني رسيده است. چنانچه این روند ادامه پیدا کند، چـنين مسائـلي می‌توانند يك سري مشـكـلات جدي براي انسان و محیط‌زیست او و نيز ذخاير غذایی‌اش به وجود آورند.

وی در پایان سخنانش گفت: با تغییر اقلیم ضرورت تغییر در کشاورزی و تولید غذا امری اجتناب ناپذیر است. فائو برای مقابله با بحث تغییر اقلیم پیشنهاد کشاورزی هوشمند منطبق بر تغییر اقلیم را پیشنهاد کرده است که سه هدف اصلی دارد و شامل: افزایش بهره‌وری و درآمد کشاورزی، تطبیق و ایجاد مقاومت در برابر تغییرات اقلیم و کاهش گازهای گلخانه‌ای است. کشاورزی هوشمند منطبق بر تغییر اقلیم رویکردی است با هدف انجام اقدامات مورد نیاز برای تبدیل و تغییر سیستم‌های کشاورزی با توجه به تغییرات آب و هوایی است. سازگاری با این تغییرات در مدیریت تولید غذا، به‌ویژه در زمان کاشت، نوع کشت و آبیاری، پتانسیل افزایش محصول را تا ۱۵ درصد در پی خواهد داشت.

بنابراین کشاورزان در جهان در حال توسعه، نیاز به اطلاعات و ابزار فن‌آوری دارند که می‌تواند راهکاری برای تغذیه جمعیت رو به رشد جهان باشد پس ضرورت توجه به آینده امنیت غذایی کشور در چنین شرایطی امری اجتناب ناپذیر است و باید توجه ویژه­ای به این مسئله داشت.

پس از ارائه ی آقای دکتر بهنام دهقانی، جلسه به صورت هم فکری و تبادل نظر و ارائه پرسش و پاسخ  تا پایان ادامه داشت و در این زمینه استادان حاضر در جلسه به ارائه ی نظرات و پیشنهادات خود، در خصوص موضوع اصلی جلسات تحت عنوان " تغییر اقلیم" ، پرداختند.


27 فروردین 1396 / تعداد نمایش : 1847