•  مامایی
    مدیر گروه
    دکتر نجمه تهرانیان

آمار و اطلاعات

.:: دکتری ::.

بهداشت باروری
معرفی

رسالت رشته بهداشت باروری در دوره دکتری، تربیت نیروی انسانی کارآمد، آگاه به مسائل علمی روز، توانمند، مسئولیت پذیر و متخصص و متعهد و حساس به سلامت زنان، کودکان و خانواده در حیطه سلامت باروری و جنسی است که خدمات تخصصی و جامع بهداشت باروری خود را به ویژه در گروه زنان آسیب پذیر اجتماعی در زمینه های بهداشتی، درمانی، مراقبتی (و خود مراقبتی) و مشاوره ای جهت ارتقاء سلامت دوران باروری و تشخیص، درمان اولیه و پیشگیری از بیماریهای مقاربتی و حاملگی های ناخواسته، مشاوره سلامت جنسی و.... و نیز در زمینه آینده نگری مراقبت سلامت در کشور و نیز جهت برنامه ریزی، مدیریت و ارزشیابی در امر بهداشت باروری، انجام تحقیقات و دستیابی به آخرین دستاوردهای علمی در زمینه بهداشت باروری در سطح بین المللی و جهانی بکار می برند.
از دیگر رسالت های دوره دکترای بهداشت باروری می توان به : تربیت و آموزش دانش آموختگان با مهارت های بالینی و علمی کافی، جهت ارائه خدمات بهداشتی درمانی فردی ، تیمی و مشارکتی و نیز پرورش نگرش مثبت در دانشجویان نسبت به حرفه خود، ارتقاء معلومات آنها از طریق انجام تحقیقات در زمینه سلامت و بهداشت باروری و گسترش فرهنگ پژوهش در بین دانشجویان و دانش آموختگان اشاره کرد.

مهارت‌های شغلی


دانش آموختگان این مقطع قادر خواهند بود:
• بدانش آموختگان این مقطع قادر خواهند بود به عنوان بالاترین مرجع علمی و حرفه ای رشته بهداشت باروری درحوزه های آموزشی، پژوهشی، مدیریت خدمات مامایی، خدمات خود را در راستای اعتلای سلامت به مادران و زنان و کودکان جامعه ودر مراکز دانشگاهی، بهداشتی، درمانی و زایمانی و مرتبط و نیز در وزارت بهداشت و درمان و ... ارائه نمایند .
• مشارکت درتدوین گاید لاین های خدمات مامایی نوین ، برنامه‌ریزی، مدیریت و ارزشیابی رشته بهداشت باروری
• تأمین و تکمیل کادر علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی کشور در رشتۀ بهداشت باروری
• مدیریت پروژه ها، طراحی مدل های مراقبت سلامت زنان، با رعایت استانداردها و به کارگیری روش ها و ابزارهای تحلیل داده ها به منظور تصمیم سازی، پزشکی مبتنی بر شواهد در حوزه مطالعات زنان
• تدوین برنامه راهبردی و عملیاتی در مامایی و نیز طراحی، اجرا و ارزشیابی انواع پروژه های تحقیقاتی مامایی بر حسب نیاز جامعه
• آموزش مقاطع مختلف تحصیلی رشته مامایی
• ارائه مشاوره تخصصی در زمینه خدمات مامایی، سلامت جنسی، بارداری، زایمان و تنظیم خانواده
• برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی خدمات مامایی
• سرپرستی ، راهنمایی و مشاوره پایان نامه و رساله های دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی
• مشارکت در طراحی ، تدوین و ارزشیابی برنامه های آموزشی مقاطع مختلف تحصیلی رشته مامایی
• آموزش زنان ، خانواده و جامعه


.:: کارشناسی ارشد ::.

مامایی
معرفی

رشته مامایی شاخه‌ای از علوم پایه پزشکی است که به جرات میتوان آنرا "نظاره گر شکوه خلقت و آفرینش نامید" که در مقطع کارشناسی ارشد به تربیت نیروهای متخصص در زمینه‌های خدمات بالینی مامایی و بهداشتی درمانی، آموزشی و پژوهشی مربوط به دوران باروری یک زن ( از قبل از تولد تا نوجوانی، جوانی ، میانسالی و سالمندی ) دربازه زمانی حدود دو سال می پردازد، که می تواند خدمات مامایی و بهداشت باروری را در سطوح مختلف پیشگیری، به عنوان یک فرد از اعضای تیم سلامت و به صورت مستقل به مددجویان ارائه نماید.
دانشجویان این مقطع در این گروه می توانند بر پایه دانش کسب شده و به کارگیری تکنیک های علمی جدید در حیطه مامایی با کسب مهارت های تئوری و عملی در زمینه آموزشی، پژوهشی و کار تیمی، مدیریتی و ... و در یکی از زیرگروه های : آموزش مامایی و بهداشت مادر و کودک ادامه تحصیل داده و می توانند در جهت ارتقاء و بهبود وضع سلامت زنان،کودکان و خانواده و درمجموع درجهت سلامت جامعه مثمرثمر باشند. یکی از رسالت های مهم این رشته در مقطع کارشناسی ارشد ارائه خدمات بالینی در بلوک های زایمان است که متاسفانه در این سالها با کمبود بسیار نیرو مواجه بوده است که هم راستا با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شرایط مطلوبی جهت جذب نیروی انسانی این رشته مهیا شده است.
لازم به ذکر است که این دانشگاه مقطع لیسانس نداشته و اولین دوره فوق لیسانس این رشته در دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۳۶4 راه اندازی شده است.

مهارت‌های شغلی


برخی از توانمندیهای فارغ التحصیلان این مقطع از رشته مامایی عبارتند از :
* انجام مشاوره و مراقبتهای بهداشتی و درمانی درکل دوران باروری خانمها و نیز در دوران بارداری و زایمان ، در حیطه شرح وظایف مامایی
*انجام زایمانهای طبیعی و غیرطبیعی و زایمان ایمن و تامین سلامت مادر و نوزاد و کم کردن میزان مرگ و میر آنها و اداره کردن بارداری ها و زایمانهای نیازمند مراقبت ویژه و اورژانسهای مامایی
*مراقبتهای بهداشتی دوران بعد از زایمان، شیردهی و عوارض این دوره ، سلامت جسمی، جنسی، روانی و اجتماعی مادر و نوزاد و خانواده در این دوران.
*مشاوره درمورد روشهای جدید تنظیم خانواده و کسب تجارب عملی در برنامه ریزی و اجرای روشهای مختلف پیشگیری از حاملگی ناخواسته.
*انجام مشاوره و اصول درمان و مراقبتهای اولیه در بیماریهای زنان و نازایی

برخی از مهارتها و جایگاههای شغلی کارشناسی ارشد مامایی :
• دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور و مراکز بهداشتی و درمانی وابسته (مانند درمانگاهها، بیمارستانها، مسئولیت بلوک زایمان، مربی آموزشی در بیمارستان، سوپروایزر آموزشی و ..... پست های مدیریتی و ستادی)
• مراکز تحقیق و موسسات پژوهشی دانشگاهی و غیردانشگاهی سراسر کشور
• تاسیس دفاتر کار مستقل مامایی زیرنظر معاونت درمان دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی استانها
• همکاری در شرکت‌های دانش‌بنیان مرتبط با بارداری و نازایی و ... بر اساس حیطه پژوهشی مرتبط
• پژوهش و آموزش در حیطۀ مامایی و بهداشت باروری مراکز آموزشی و پژوهشی _ارائۀ خدمات مشاوره‌ای، برنامه‌ریزی و مدیریت در حیطۀ مامایی و بهداشت باروری در مراکز بهداشتی درمانی، آموزشی و پژوهشی
• مراکز رشد، پارکهای تحقیقات و علم و فناوری
• اشتغال در کادر آموزشی مورد نیاز دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور و کارشناسان صاحب‌نظر مورد نیاز در مؤسسات تحقیقاتی، برنامه‌ریزی و اجرائی اعم از بخش خصوصی یا دولتی ( مدارس و فرهنگسراها و ...)، در کلیۀ مسائل بهداشتی درمانی مربوط به زنان کودکان و خانواده ها