•  سم‌شناسی
    مدیر گروه
    دکتر محسن رضایی

آمار و اطلاعات

.:: دکتری ::.

.:: کارشناسی ارشد ::.

سم شناسی
معرفی

سم شناسی از رشته های علوم پایه وزارت بهداشت و در مقطع دکتری جز تخصص های داروسازی می باشد که رشته ای جدید و در حال رشد و زیر شاخهای از فارماکولوژی می باشد. از زمان راه اندازی این رشته تاکنون پیشرفت های زیادی در این مسیر حاصل شده است و روز به روز اهمیت وجود آن در سیستم آموزشی و محیط های کاری بیشتر احساس می شود.
سم شناسی یک تخصص بین رشته ای می باشد که در ارتباط با بسیاری از رشته های مرتبط با نظام سلامت بوده و از این رو یک سم شناس می تواند به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم با تخصص های مختلف ارتباط داشته باشد و حوزه های تحصیلی و کاری متفاوتی را تجربه کند.
سم شناسی دارای حوزه های مختلف در زمینه های سم شناسی قانونی، سم شناسی تجزیه ای، سم شناسی بالینی، سم شناسی محیطی، سم شناسی صنعنی، سم شناسی نظامی، سم شناسی اقتصادی، سم شناسی سیستم ایمنی، سم شناسی آبزیان، سم شناسی تغذیه ای، سم شناسی دارویی، سم شناسی تولید مثل(ناقص الخلقه زایی)، سم شناسی سرطانزایی و سم شناسی اپیدمیولوژیکی می باشد.
در واقع سم شناسی خطر های احتمالی ناشی از اثرات مضر ترکیبات شیمیایی مختلف مانند داروها، سموم، فلزات سنگین، آلاینده های هوا، آلاینده های غذایی، آلاینده های آب و هر ترکیبی که بتواند یک اثر منفی بر سلامت انسان داشته باشد را در جمعیت های انسانی و حیوانی ارزیابی می کند. به همین جهت یک سم شناس همواره تلاش می کند تا مکانیسم عمل سلولی، بیوشیمیایی و مولکولی این اثرات را همراه با احتمال وقوع آنها بررسی کند یا آنالیت های غیر مجاز در پیرامون ما را شناسایی و اندازه گیری کند و گزارش حاصل از پژوهش های خود را در اختیار سازمان های مربوطه قرار می دهد.
گستردگی زمینه های مختلف سم شناسی با عث شده دانشجویان و فارغ التحصیلان گرایش های مختلف وزارت بهداشت و وزارت علوم مانند علوم آزمایشگاهی، شیمی، بیولوژی، بیوشیمی، گیاهپزشکی، بهداشت عمومی،بهداشت حرفه ای و بهداشت محیط و در سال های اخیر کارشناسان هوشبری بتوانند وارد این شاخه شوند.
سم شناسی به عنوان رشته ای نوپا و ضروری شناخته شده است که رفته رفته جایگاه آن در مجامع علمی داخلی و خارجی بیشتر تثبیت می شود.
دانشجویان در بازه زمانی 4 تا 6 ترم تحصیلی در قالب واحد های تئوری و عملی و کارآموزی و نیز با فعالیت در زمینه های مختلف سم شناسی سلولی و مولکولی، سم شناسی رفتاری، سم شناسی تجزیه ای در قالب پایان نامه های خود مهارت های لازم برای ورود به مقطع دکترا و یا بازارهای کاری مرتبط با رشته را کسب می نمایند.
با توجه به اینکه این رشته زیر شاخه وزارت بهداشت می باشد دارای دو سال طرح اختیاری می باشد که با گذراندن آن می توان تجربه کاری خوبی را به دست آوردو برای کسانی که نیاز به ورود به بازار کار را دارند می تواند گزینه مناسبی باشد ضمن اینکه با شرکت در رشته های متنوع مقطع دکتری می تواند طیف گسترده ای از علایق یک فرد را پوشش دهد.
با توجه به اینکه این رشته زیر شاخه وزارت بهداشت می باشد دارای دو سال طرح اختیاری می باشد که با گذراندن آن می توان تجربه کاری خوبی را به دست آوردو برای کسانی که نیاز به ورود به بازار کار را دارند می تواند گزینه مناسبی باشد ضمن اینکه با شرکت در رشته های متنوع مقطع دکتری می تواند طیف گسترده ای از علایق یک فرد را پوشش دهد.

مهارت‌های شغلی

فارغ التحصیلان این رشته متناسب با شاخه ای که در طی دوره ارشد انتخاب کرده اند می توانند وارد بازار کار شوند. زیرشاخه های اصلی این رشته شامل پژوهش های حیوانی، پژوهش های سلولی، پژوهش های حوزه نانوفناوری، پژوهش های بالینی و آنالیز دستگاهی می باشد که متناسب با تخصص به دست آمده در این شاخه ها می توان در مراکز درمانی، پژوهشکده های تحقیقاتی، آزمایشگاه های سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه سم شناسی مرکز پزشکی قانونی، آزمایشگاه سم شناسی شرکت های دارویی، آزمایشگاه های تخصصی مسمومیت، شرکت های دانش بنیان، آزمایشگاه های بخش های حیوانی، سلولی و آنالیز دانشگاه ها، و آزمایشگاه های سم شناسی مواد، آزمایشگاه های شرکت های صنایع غذایی و اداره محیط زیست مشغول به کار شد..